Temel felsefesi yaşam boyu öğrenme ve yaşam boyu üretkenlik olarak tanımlanan Tazelenme Üniversiteleri ilk olarak 1973 yılında Fransa’da eğitimlerini vermeye başlamıştır. Ancak bu model literatürde İngiliz modeli olarak bilinmektedir. Literatüre geçen bu model ise 1981 yılında Cambridge’de kurulmuştur.
Türkiye’deki Tazelenme Üniversiteleri ise 2000 yılından bu yana sürdürülen, aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olan Gerontoloji (GeroAtlas) Projesi kapsamında ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda projenin yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. İsmail Tufan öncülüğünde Akdeniz Üniversitesi bünyesinde ilk Tazelenme Üniversitesi 2016 yılında eğitimine başlamıştır. Bu proje ile Türkiye’de giderek artan yaşlı nüfusuna yönelik algıyı dönüştürmek ve Türkiye'ye özgü bir yaşlı üniversitesi modeli oluşturmak hedeflenmektedir. Dünyada ve Türkiye'de, ortalama yaşam süresinin artmasıyla birlikte yaşlı nüfus da çoğalmaktadır. GeroAtlas araştırması, toplumda, başarılı ve sağlıklı yaşlanan insanların sayısını artırmak için alınması gereken önlemleri belirlemek amacıyla yürütülmektedir. Tazelenme Üniversitesi'nin kuruluş felsefesi bu araştırmanın sonuçlarından elde edilen bilgi ve deneyime dayanmaktadır
Akdeniz Üniversitesi’nde başlayan çalışma kısa zamanda Nişantaşı, Alanya Hamdullah Emin Paşa, Aydın Adnan Menderes ve Ege Üniversitelerinde de hayata geçirilmiştir. Adnan Menderes Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinden yüz yaşına merdiven dayamış Hatice Aktaş'ın deyimiyle, “yaşlanmayan gönüller”in okulu olarak kurulmuştur. Antalya Akdeniz Üniversitesi bünyesinde 2016 yılında eğitime başlayan Tazelenme Üniversitesi, ilk kayıt döneminde 350 öğrenciye ulaşmıştır. Türkiye çapında gördüğü ilgiyle birlikte kısa sürede yaygınlaşmaya başlamıştır. Mevcut durumda Türkiye’de sayısı 10'u bulan üniversitede Tazelenme eğitimleri verilmektedir. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tazelenme Kampüsü 2024-2025 yılı itibariyle eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan ilk 10 üniversitesi içerisinde yerine almış bulunmaktadır.
Tüm kampüslerde, ev sahibi üniversiteler sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde gönüllü olarak kapılarını açmakta; ders veren öğretim üyeleri yine gönüllülük esasıyla görev almaktadırlar. Tazelenme Üniversitesi'nin kampüslerinde bir yandan teorik derslerle yaşam boyu öğrenmenin gerçekleşmesi sağlanırken öte yandan uygulamalı derslerle öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine olanak tanınmaktadır. Kampüslerde öğrenim gören genç kuşakların Tazelenme Üniversitesi öğrencileriyle aynı ortamda buluşması, onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanması, eğitimin hedefleri arasında yer almaktadır. Tüm öğretim üyeleri ve katılımcılar programa gönüllük esasına göre katılmaktadırlar. Programın genel çerçevesi aktif ve pozitif yaşlanmaya yönelik ders ve aktiviteleri oluşturmaktadır.
Tazelenme Üniversiteleri ile hedeflenen; teknoloji ve tıp alanındaki gelişmelerle birlikte artan yaşam süresi ve yaşlı nüfusa bağlı olarak yaşlanma sürecindeki bireyleri sağlıklı yaşlanma ve sosyal hayata katılım açısından geliştirmektir. Tazelenme Üniversiteleri yaşlı bireylere tarih, sanat, din kültürü, sağlık, beslenme, fizik tedavi bilgileri, sportif faaliyetler ve genel kültür gibi birçok konuda eğitim hizmeti vermektedir. Ayrıca düzenlenen toplu aktiviteler, geziler, toplu yemekler, doğa yürüyüşü ve çeşitli sanatsal aktivitelerle sosyal hayata daha aktif ve toplum içinde daha verimli bir şekilde katılmalarını sağlamaktadır.
Tazelenme Üniversitesi’ne 60 yaş üstü bireyler kayıt olabilmektedir. Tazelenme Üniversitesi'nde bir eğitim yılı Güz ve Bahar yarıyılı olmak üzere 2 dönemden oluşur. Toplam eğitim süresi ise dört yıldır. Eğitim öğretim için ücret talep edilmemektedir. Tazelenme Üniversitesi öğrencileri, sağlıkla ilgili dersler başta olmak üzere, tarih, din bilgisi, sanat, beslenme gibi farklı alanlarda dersler almaktadırlar. Tüm bu derslerle hedeflenen yaşlıların daha aktif, katılımcı, mutlu ve sağlıklı bir yaşlanma süreci geçirmeleridir. Eğitim veren kişiler Tazelenme Üniversitesi kampüsünün bulunduğu üniversitelerin gönüllü öğretim üyeleridir. Mezunlar, Tazelenme Üniversitesi katılım belgesi alacaklardır. Tazelenme Üniversitesi’nde not ve rekabet yoktur. Amaç sadece öğrenmektir. İhtiyaçlarına ve ilgi alanlarına odaklı, özel olarak hazırlanan öğretim programıyla 60+ yaş grubundaki öğrencilerin öğrenme merakı ve isteği sadece teşvik edilmeyecek aynı zamanda kendisine ve topluma hala faydalı olabilen, bağımsız ve katılımcı bireyler olmaları yolunda destekleneceklerdir.
Tazelenme Üniversitelerinin Türkiye’deki kurucu öncüsü İsmail Tufan’ın deyimiyle insan yaşamının her döneminde olduğu gibi, yaşlılık döneminin de anlamlı bir şekilde yapılandırılması, ancak bilgi ve üretkenlik ile mümkündür. Araştırmalar, bilgi ve üretkenlikle, sağlıklı, aktif ve başarılı yaşlanma olasılığının belirgin şekilde arttığını göstermektedir. Tazelenme Üniversiteleri bu kapsamda öğrencilerine bilgi ile yaşlanma imkânını sunmaktadır.
Bahsedilen tüm bu hedefler ve faydalardan yararlanabilmesi adına Tokat Gaziosmanpaşa Tazelenme Üniversitesi de kendi yöresindeki 60 yaş üstü yaşlıları bilgi ile yaşlanmaya davet etmektedir.